Historie


CZOV Excelsior Maarssen:sinds 10 oktober 1900

Een kijkje in het verleden......

Excelsior is opgericht in het jaar 1900. Het verhaal gaat dat de oprichter van het koor (de heer Jac. Huussen) aan de drank dreigde te raken. Zijn huisarts raadde hem aan afleiding te zoeken. Omdat hij veel en graag zong, was het oprichten van een zangvereniging nog niet zo'n gek idee. Samen met notaris James is vervolgens Excelsior opgericht. De heer Huussen werd voorzitter van het koor en heeft volgens deze anekdote nooit meer een druppel drank aangeraakt.
Een fraai verhaal over de oprichting van een koor dat inmiddels 116 jaar bestaat en in het jaar 2000 zelfs is onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.

Het duurde echter nog tot het jaar 1912 voordat Excelsior de eerste echte uitvoering gaf. Volgens het programma kostte een toegangskaartje toen 15 cent. In de loop der jaren heeft Excelsior vele malen deelgenomen aan concoursen. Het vaandel ging dan altijd mee, zodat daar telkens nieuwe lauweren aan konden worden gehecht.
Excelsior is de oudste vereniging van Maarssen. Tot de jaren zestig bestond Excelsior uit drie kinderkoren, een dameskoor, een herenkwartet en een gemengd koor. De opkomst van de televisie ging ook aan Excelsior niet ongemerkt voorbij en het ledental daalde. In 1972 werd het kinderkoor opgeheven en telde het gemengde koor nog maar 32 leden. Het koor heet echter niet voor niets 'Excelsior' (hetgeen ‘steeds hoger’ betekent) en telt nu ongeveer 40 leden.